Ontwikkelingen en toekomst noordelijke woningmarkt verschilt sterk per regio

"Er zijn nogal wat regionale verschillen in het herstel van de huizenmarkt. Hoe zit dat in Noord-Nederland?


Het aantal transacties in het noorden lag vorig jaar 34% hoger dan in 2013, onder het Nederlandse gemiddelde (39%). Friesland (+40%) herstelde zich sterker dan Groningen (+32%) en Drenthe (+29%). In het eerste kwartaal van 2015 nam de groei af tot 18%, conform de Nederlandse trend. De prijsontwikkeling is nog niet in alle plaatsen positief.
In Zuidoost Groningen, Assen en omgeving en Oost en Zuidwest Friesland daalden de prijzen in het eerste kwartaal ten opzichte van een jaar geleden nog. In Grootegast e.o. en Zuid Friesland liepen de prijzen het sterkst op. Op lange termijn nemen de verschillen tussen steden en de rest van de provincies iets toe.

In het noorden krimpt het aantal huishoudens tot 2030 in Delfzijl en omgeving (-5,5%) en Oost Groningen (-1,5%). Alleen steden blijven groeien. In Leeuwarden ligt het aantal huishoudens 8,5% hoger, in de stad Groningen zelf 17%. Hogere huren en bouwkosten stuwen samen met de bevolkingsgroei de prijzen. Tot 2025 ligt de gemiddelde jaarlijkse huizenprijsstijging alleen in Groningen Stad boven het nationale gemiddelde van 2%, in Leeuwarden rond de de 2%m in de overige noordelijke regio's lager."

Bron: CBS, bewerking ING Economisch BureauOntwikkeling transactieprijs 2015 Q1

donderdag 23 juli 2015