Optimisme tijdens Nieuwjaarsreceptie Ondernemersvereniging Winsum


'Optimisme', het woord wat precies de Nieuwjaarsreceptie van de Ondernemersvereniging Winsum op afgelopen maandag 9 januari omschrijft. De Nieuwjaarsreceptie vond plaats in Garnwerd aan Zee met het thema 'Samen zijn we sterker'. Zo'n 100 gasten werden welkom geheten door de bestuursleden Henk Sok, Peterina Geertsema en Martin Sluis. Onder de vele gasten bevonden zich niet alleen ondernemers uit de gemeente Winsum, maar ook een groot aantal Winsumer politici. 

Ondernemersvereniging Winsum had Atze Lubach uitgenodigd om de avond aan elkaar te praten en om 'leader' te zijn bij het zogenaamde Lagerhuisdebat tussen de Winsumer politici en ondernemers. Hij verstond zijn vak en kon overigens ook niet over het hoofd worden gezien. Zijn mooie, rode jasje en vlinderstrik maakten duidelijk dat hij die avond veel te vertellen had.

Burgemeester Rinus Michels werd als eerst naar voren geroepen om zijn visie te geven over het afgelopen jaar en de toekomst. Deze was erg optimistisch, voornamelijk dat het Boogplein nu voortvarend kan worden aangepakt is voor Michels van groot belang. Dit geldt tevens voor de ontwikkeling op het gebied van de scholen in 2017 en de realisatie van het Sportpark. Ook de oplossing omtrent de problemen rond de spoorwegovergang bij de Voslaan bleek voor de burgervader een groot goed. 

Michels had tot zijn vreugde ervaren dat de ondernemers in Winsum in 2016 de handen voortvarend ineen hadden geslagen. Daarbij gaf hij aan dat het te merken is dat de economische crisis voorbij is. Er zijn goede perspectieven op het gebied van de zorg, de handel en de zakelijke dienstverlening. De ontwikkelingen in Obergum zijn belangrijk voor Winsum, dat geldt ook voor de verbouwing van de Coop-supermarkt te Baflo. En dat de Spar gaat investeren, stemt ook tot vreugde.

Michels pleitte voor samenwerking en het durven aangaan van uitdagingen. Zo zei hij: "Als je niets riskeert, riskeer je uiteindelijk meer!".

Michels hoopte verder dat er dit jaar een nieuwe voorzitter voor het Ondernemers Platform kan worden gevonden. Momenteel is Henk Sok dat nog, maar hij prefereert het voorzitterschap van de ondernemersvereniging en een dubbelfunctie is eigenlijk niet gewenst.

Naast Michels gaf ook voorzitter Henk Sok zijn visie. En deze was eveneens erg optimistisch. Het is Sok ook opgevallen hoe de ondernemers zijn gaan samenwerken. En hij sprak vol lof over de Winsumer politici die afgelopen jaar het lef hadden om over hun eigen schaduw heen te stappen. Sok, die te rade was gegaan bij topeconomen van ING en RABO, kon vertellen dat alle seinen momenteel op groen staan. Landbouw en de Bouw doen het meer dan goed. Winkeliers zien tot hun vreugde hoe senioren steeds meer besteden. Dat hoeft niet in winkels te zijn, dat kan ook heel goed in koffiehuisjes en dergelijke. Ze willen de deur uit en wat gezelligs doen.

Sok was daarnaast niet bang voor online-winkelen. Hij ziet daar zelfs kansen, er zijn namelijk geen grenzen. Met goede websites verkoop je ook over de grens. (crossborder selling) Wel waarschuwde hij voor polarisatie en verharding in de Nederlandse samenleving. Problemen moeten samen worden opgelost. Samenwerken is 'in en hot', was hij van mening, Ondernemers moeten niet gaan voor de maximale winst maar voor de optimale, “anders draai je een ander de nek om en die ander heb je juist zo hard nodig”. 

Een speciaal moment gedurende deze avond was de mededeling die Joop Veldhuis deed, Koopcentrum Winsum gaat vanaf nu verder onder de vlag van de OVW. Dit zorgt voor versterking. 

Het laatste officiële deel van de avond was bestemd voor het Lagerhuisdebat, de Winsumer politici en ondernemers konden reageren op een viertal stellingen. Vol verve stortten ze zich op de onderwerpen. Over de wenselijkheid van een Blauwe zone waren de meningen zeer verdeeld. Toen plenair werd gevraagd welke ondernemers er enthousiast over waren, ging er geen enkele vinger in de lucht. Over de wenselijkheid van een doorgang voor auto's over de Boogbrug waren de meningen ook zeer verdeeld. De jury bestaande uit burgemeester Michels en voorzitter Sok, was van mening dat ondernemer Kees Geertsema als beste uit de bus kwam in het Lagerhuisdebat. Hij was niet alleen verbindend bezig, maar droeg ook alternatieven aan.
Al met al was het een zeer boeiende, gezellige en geslaagde avond! 

 

woensdag 11 januari 2017